26 Temmuz 2010 Pazartesi

Düşük puanlı öğrenciler nasıl tercih yapmalı?

Üniversite kontenjanlarının geçen yıla oranla yüzde 7.6 oranında artması sınavlarda düşük puan alan öğrenciler için büyük bir avantaj sağlıyor...



Düşük puanlı öğrenciler tercihlerinizi yaparken fakülte bazında tercih edecekleri bölümlerin geçen yıl ki kontenjan artışlarıyla bu yıl ki kontenjanları kıyaslayarak artışları saptaya bilirler.


Bu yıl üniversiteler bazında en fazla kontenjan artışını Selçuk Üniversitesi’nde.

Bazı bölümlerde ki kontenjan artışları yüzde 100’e yakın olduğu için öğrenciler mutlaka kontenjan artışlarını da göz önünde bulundurmalılar.
 
2009’da Kontenjanı Boş Kalan Bölümler

Birçok bölümün 2009 yılında kontenjanları boş kaldı. Bu şu anlama geliyor: Eğer 180 baraj puanı geçip bu bölümü tercih ederseniz yerleşme ihtimaliniz yüksek. Bu bölümlerin takipçisi olarak tercih listenizde 2009 yılında kontenjanını dolduramayan bölümlere yer vermek yerleşme ihtimalinizi yükseltecektir. Mesela Fizik, Kimya ve Biyoloji bölümlerinin kontenjanı geçen sene dolmamıştır. Bu bölümlerin listesine buradan ulaşabilirsiniz.

Puan Türü Değişenler

Bazı bölümlerin puan türü bir seneden diğer seneye geçerken değişir. Puan türü değiştiği için kılavuzda puansız olarak yer alır ve genelde gözden kaçırılır. Bu bölümleri tercih etmek de yerleşme şansızını yükseltir.
 
İkinci Öğretimler

İkinci öğretimler, eğitimlerini akşam veren bölümlerdir. Bu bölümler pek tercih edilmezler. Hem eğitimlerin akşam olması hem de harçlarının yüksek olması öğrencileri bu bölümlerden uzak tutar. Eğer sevdiğiniz bir bölümün ikinci öğretimini okumak size cazip geliyorsa tercih listenizde ikinci öğretimlere yer verebilirsiniz. İkinci öğretimin ücretlerine kılavuzun 235. Sayfasından ulaşabilirsiniz.

Vakıf Üniversiteleri
Vakıf üniversitelerinin şartları çok iyileşmesine rağmen genelde öğrenciler bu üniversitelerden uzak dururlar. Özellikle vakıf üniversitelerinin “tam burslu”, “% 50 burslu” bölümlerini tercih ederek yerleşme ihtimalinizi yine yükseltebilirsiniz.

Bulunduğunuz şehrin dışında bir üniversite okumaktansa bulunduğunuz ilde % 50 bursla okumak daha karlıdır. Çünkü şehir dışında okuyan bir öğrencinin kira, gıda ve kırtasiye masrafı en az 500-600 liradır. Birçok üniversitenin % 50’li burslu bölümleri de zaten aynı paraya kayıt almaktadır. Bu parayı bulunduğunuz ildeki vakıf üniversitesine vererek evden gidip gelebilirsiniz.

YGS ile Öğrenci Alan Bölümler

Her alanın (TM, TS, MF) mutlaka YGS puanı ile öğrenci olan lisans fakülteleri de bulunmaktadır. LYS puanı ile öğrenci alan Halkla İlişkiler bölümü olduğu gibi YGS puanı ile öğrenci alanı da vardır.. Kendi alanınızda olup da YGS puanı ile öğrenci alan 4 veya daha fazla yıllık lisans bölümlerini tercih ederek yerleşme şansınızı arttırabilirsiniz. Kendi alanınızdaki YGS bölümlerine buradan ulaşabilirsiniz.

Abbasguclu.com

Hiç yorum yok: