2 Şubat 2009 Pazartesi

ÖSS'ye hazırlanan kız öğrenciler daha öfkeli

Selçuk Üniversitesi Öğrenci Psikolojik Danışma Merkezi, üniversiteye hazırlanan 202 öğrenci üzerinde yaptığı araştırmada, kız öğrencilerin erkeklere göre daha öfkeli olduğunu belirledi.

SÜ Öğrenci Psikolojik Danışma Merkezi görevlisi Dr. Selahattin Avşaroğlu, yaptığı açıklamada, SÜ Teknik Eğitim Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Engin Deniz, SÜ Ahmet Keleşoğlu Eğitim Fakültesi öğretim üyesi Dr. Ercan Yımaz ile birlikte Öğrenci Seçme Sınavı’na hazırlanan öğrencilere yönelik bir çalışma yaptıklarını söyledi.

Öğrenci Seçme Sınavı’nın (ÖSS) en basit ve yalın şekilde, gençleri üniversiteli ve bir meslek sahibi yapmak için sıkı bir maraton şeklinde tanımlanabildiğini belirten Avşaroğlu, “bu maratonda çok uzun bir süreç, uzun soluklu çalışma ve bilgi yükleme, motivasyon ve yarış vardır. Bu sınavda belli bir puan alma beklentisi gençleri ve ailelerini yakından ilgilendirmektedir” dedi.

Yaptıkları çalışmada öğrencilerin “psikolojik belirti düzeylerini” anlamanın yanı sıra cinsiyet değişkenine göre farklılaşma durumunu da tespit etmeye çalıştıklarını ifade eden Avşaroğlu, şunları kaydetti: “Araştırma grubu bir ortaöğretim kurumunu bitirmiş, sadece dershaneye giden 93 kız ve 109 erkek olmak üzere toplam 202 öğrenciden oluştu. Araştırmada, kız öğrencilerin yakınmaları, anksiyete, depresyon, öfke ve fobik anksiyete yakınmaları, erkek öğrencilere göre daha fazla olarak karşımıza çıktı. Diğer psikolojik belirti altboyutlarında manidar bir farklılığın olmadığı bulundu.”

KIZ ÖĞRENCİLER DAHA AGRESİF OLABİLİYOR

Velilerin, sınava hazırlanan çocuklarına karşı daha akılcı yaklaşmaları, onların genel özelliklerini iyi analiz ederek değişiklikleri gözlemeleri, sınav sürecinde onlara yardımcı olmaya çalışmaları gerektiğini vurgulayan Avşaroğlu, şöyle devam etti:

“Çalışmada veri toplama aracı olarak Psikolojik Belirti Ölçeği kullanıldı.Yaptığımız araştırmanın sonuçlarına göre kız öğrencilerin psikolojik kökenli fizyolojik yakınmaları, kaygı, depresif ve öfke belirtileri erkek öğrencilere göre daha fazla. Bu nedenle veliler, çocukların kendi başlarına (sorunları) çözemeyecekleri ve başa çıkamayacakları endişesi taşıyorlarsa uzman kişilere, rehberlik ve psikolojik danışma servislerine başvurmaları gerekir.”

Bu sınav sürecinin hem kız, hem de erkek öğrenciler üzerinde ciddi baskılar yapabileceğinin unutulmaması gerektiğini belirten Avşaroğlu, erkek öğrenciler daha rahat gibi görünse de onlarında psikolojik desteğe ve yüreklendirilmeye ihtiyacı olduğunu sözlerine ekledi.

kaynak: milliyet
.
.
.

Hiç yorum yok: