16 Temmuz 2009 Perşembe

ÖSS'de Devrim Gibi Karar

YÖK'ün 21 Temmuz'da yapılacak olan toplantısında meslek liseleri aleyhine olan katsayı farkının giderileceği bildirildi.

KATSAYI DEVRİMİ

Aralarında İmam Hatip Liselerinin de bulunduğu meslek liselerine YÖK'ten katsayı müjdesi.

YÖK Başkanı Yusuf Ziya Özcan, gelecek yıldan itibaren katsayı sisteminin değişeceğini açıkladı. Özcan yeni sistemde katsayının etkisinin azaltılacağı mesajını verdi "testlerdeki başarı gidilecek üniversiteyi doğrudan belirleyecek" dedi. YÖK Başkanı "olgunluk sınavı" getirilmesini de önerdi.

CNN TÜRK haber editörü Dicle Canova'ya konuşan Yusuf Ziya Özcan, 21 Temmuz'da yapacakları toplantıda katsayı konusunu değerlendireceklerini söyledi.

YÖK Başkanı açıkladı, katsayı sistemi değişiyor.

Gelecek yıl uygulanacak iki aşamalı ÖSS'de katsayıların etkisi azalacak. Testlerdeki sorulara verilen doğru yanıtlar doğrudan başarının da anahtarı olacak.

Peki yeni katsayı sistemi nasıl uygulanacak?

YÖK Başkanı bazı ipuçları verdi.

Birinci basamak sınavda meslek lisesi öğrencilerine avantaj sağlanacak. Katsayıları bu sınavda yüksek tutulacak. İkinci sınava girerek 4 yıllık üniversitelere gitmek isteyen meslek liseli birinci basamakta aldığı avantajlı puan ile yoluna devam edecek. Böylece istediği üniversiteye girebilmek için gereken puanı tutturması daha kolay olacak.

Aslında sorgulanan eğitim sistemi. ÖSS'den gelen sonuçlar yüzleri güldürmedi. YÖK'ün aldığı kontenjan artırma ve taban puan kararlarına rağmen sınava başarısızlık damgasını vurdu.

YÖK Başkanı'na göre ortaoğretim ve üniversiteye giriş sistemi birlikte yeniden ele alınmalı.

Yusuf Ziya Özcan'ın önerisi "olgunluk sınavı"nın getirilmesi.

Özcan, "sistem böyle kalırsa iki aşamalı ÖSS'den de farklı sonuç çıkmaz" dedi biran önce "olgunluk sınavı" için çalışılmaya başlanması gerektiğini vurguladı.

Heybeliada Ruhban Okulu ile ilgili soruya da cevap veren Özcan, okulun YÖK'e bağlı olarak yüksek okul statüsünde açılması gerektiğini kaydetti.

cnnturk.com

Hiç yorum yok: