14 Temmuz 2009 Salı

Öğrenciler ÖSS'de tercih yaparken baskı altında kalıyor

- Uzmanlar, Öğrenci Seçme Sınavı'na (ÖSS) giren öğrencilerin sınav sonrası tercih yaparken aile, okul ve dershane baskısı altında tercih yaptıklarını, bunun da öğrenciyi mutsuz ettiğini belirtiyor.

Özel bir dershanede rehber öğretmenlik yapan Abdullah Tuna, ÖSS puanlarının açıklanmasının ardından öğrenciler için zorlu bir döneme girildiğini belirterek, "Tercih yapma süresi içinde sınava giren öğrenci, gerek ailesi, gerek okulu, gerekse gittiği dershanesi tarafından tercihler konusunda baskı görüyor. Çocuk bu baskı neticesi kendi istediği bölümden çok ailesi, okulu ve dershanedekilerin yönlendirdiği bölümleri yazıyor. Bu çevrelerde çoğunlukla mezun olur olunmaz iş imkanı olan bölümlerin tercih edilmesini istiyor. Bunlar öğretmenlik, tıp, bilgisayar mühendisliği gibi bölümler. Oysa ki biz rehber öğretmenler, 'En iyi bölüm sevdiğin bölümdür' prensibini tercihler için daha uygun görüyoruz" dedi.

ÇOCUĞUN GELECEĞİ ETKİLENİYOR

Öğrencinin sevmediği bir bölüme gitmesinin psikolojisi üzerinde olumsuz etki yapacağını da dile getiren Tuna, "Belki öğrenci bu bölümden mezun olunca iyi bir işe ve iyi bir maaşa kavuşabilir ancak sevmediği bir işi yaptığı için tam manasıyla mutlu olamaz. Sevmediği bir bölümde okumakta öğrencinin psikolojisi üzerinde olumsuz etki yapabilir. Kendine güveni sarsılır ve mutsuz olur. Bu nedenle bizce öğrenci tercih yapacaksa sevdiği bölümleri en başa yazmalıdır. Belki puanı daha iyi yerlere yetebilir ama mutsuz olacağı bir bölümde okumak ona bir şey kazandırmayacaktır. Bu nedenle öğrenci tercih yaparken mutlaka fikri ve yetenekleri göz önüne alınmalı ve bu yönde yardımcı olunmalıdır" şeklinde konuştu.

İhlas Haber Ajansı

Hiç yorum yok: