YÖK Başkanvekili Prof. Dr. İzzet Özgenç, YÖK'ün, ''ÖSS'de baraj puanlarının aşılmasını kolaylaştıracak'' kararının isabetli bir karar olduğunu belirterek, ''Bu sene karşılaşılan tablo şu: Soru sorma tekniği ve soruların ağırlığı nedeniyle alınan puanlarda geçen seneye göre bir düşüş söz konusudur'' dedi.
Prof. Dr. Özgenç, YÖK'te basın mensupları için bilgilendirme toplantısı yaptı.
Toplantıda, gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Özgenç, bir gazetecinin, YÖK'ün, ''ÖSS'de baraj puanlarının geçilmesini kolaylaştıracak kararını'' hatırlatması üzerine, Türkiye'deki ÖSS'nin başarıyı ölçen bir sınav olmadığını belirtti.
Teorik olarak bakıldığında Türkiye'de ortaöğrenimi başarıyla bitirmiş herkesin yükseköğrenim görme hakkına sahip olduğunu ifade eden Özgenç, şunları söyledi:
''Türkiye açısından şöyle bir problemimiz var: Türkiye'de ortaöğrenimi başarıyla bitirmiş herkese Türkiye şartlarında yükseköğrenim görme imkanı sağlayamıyoruz. Bu nedenle yükseköğrenim görme statüsüne sahip olan insanlar arasında bir eleme yapmamız gerekiyor. ÖSS'miz bir eleme sınavıdır. Dolayısıyla bu sınavla ilgili normalde bir baraj puanının belirlenmesine gerek yoktur ama böyle bir baraj puanı belirlenmiştir. Bir barajın belirlenmiş olması, bizde bir sınırlama fonksiyonu oluşturmamalıdır. Yükseköğrenimden yararlanma konusunda kapasiteyi artırıyorsak, sınava giren öğrencilerden mümkün olduğunca kapasiteyi dolduracak sayının belirlenmesi yoluna gitmemiz gerekir.''
ÖSS'de her yıl sorulan soruların ağırlık derecelerinin aynı olmadığını belirten Özgenç, ''Ama şunu diyemeyiz: Bu yıl ÖSS'ye giren öğrencilerin bilgi düzeyi, bir yıl önce ÖSS'ye giren öğrencilerin bilgi düzeyinden daha fazladır veya daha azdır. Ama sorular soruların ağırlığına göre, bu sene ÖSS'de puan geçen yıla göre daha düşük olmuş olabilir'' diye konuştu.
Özgenç, ''Bu sene karşılaşılan tablo şu: Soru sorma tekniği ve sorulan soruların ağırlığı nedeniyle alınan puanlarda geçen seneye göre bir düşüş söz konusu. Bu düşüşün yükseköğrenime yerleştirme bakımından ortaya çıkaracağı sorunu gidermek amacıyla bir revizyon yapılmıştır. Taban puan belirlemesinde bir revizyon yapılmıştır'' bilgisini verdi.
-''713 BİN KİŞİ TERCİHTE BULUNABİLECEK''-
Bir gazetecinin, öğrencilerin, Türkçe ve fen testinde zorlandıklarını ifade etmelerini hatırlatması üzerine Özgenç, test usulü sınavlarda öğrencilerin sorulan sorulara en seri şekilde cevap vermeye alıştırıldığını belirtti.
Özgenç, cevap vermedeki serilikten kaynaklanan bir sorun olarak Türkçe soruları için fazla zaman kaybedildiğini, diğer testleri çözmek için vakit kalmaması gibi bir sonuç ortaya çıktığını söyledi.
Özgenç, ''Böyle birtakım teknik sorunlar mevcuttur ama yapılan değerlendirmelerin eşitsizliğe sebebiyet verecek bir sonuç ortaya çıkarması söz konusu değil'' dedi.
Eğer geçen yılki ölçüler gözönüne alınacaksa 165 puanı geçen 630 bin kişinin yerleştirme bakımından tercihte bulunabileceğini ifade eden Özgenç, bu revizyonla sayının 713 bin kişiye çıktığını açıkladı.
İzzet Özgenç, şöyle devam etti:
''145 baraj puanı ile ilgili olarak ise geçen yıl soruların yüzde 15'ini yanıtlayan kişi, 18 net soruyu yapması lazım. Yani 18 net soru yapması lazım ki yüzde 15 başarı sağlansın. Yüzde 10'a indirildiğinde 12 net soru yapması lazım. Önlisans programlarına yerleştirilebilmesi için bir öğrencinin 145 soruda 12 net soru yapması aranacaktır. Lisansta ise 180 soruda yapılan revizyonla 36 net soruyu doğru cevaplandıran kişi lisans programlarından birine yerleştirilmek üzere tercihte bulunabilecektir.''
Özgenç, her tercihte bulunanın da bir programa yerleştirilmeyeceğinin altını çizdi.
''Yapılan revizyonun üniversitelerin kalitesizleşmesine neden olup olmayacağı'' sorusu üzerine Özgenç, Türkiye'de ortaöğrenimin her geçen yıl kalitesinin arttığını belirtti.
Özgenç, yükseköğrenime gelen öğrencinin başarısında, kalitesinde bir düşüş olduğunu söylemenin mümkün olmadığını vurguladı.
-''İSABETLİ BİR KARARDIR''-
YÖK'te dün alınan bu kararın, karara muhalif olanlar tarafından 'diplomaların değersizleşeceği' yönünde eleştirildiğini'' söyleyen bir gazeteciye Özgenç, ''Burada her şey konuşulur, tartışılır. Oylama yapıldı, kimin muhalefet ettiğini bilmiyorum. Şu an yapılanda herhangi bir teknik yanlışlık söz konusu değildir. Yükseköğrenimin kalitesini, başarısını düşürmeye yönelik bir sonuç doğuracak karar değildir. Doğru bir karardır, isabetli bir karardır'' dedi.
Yükseköğretimdeki kapasitenin arttığını ifade eden Özgenç, belli alanlarda bu kapasiteyi artırmanın doğru olup olmadığının tartışılabilir olduğunu söyledi. Özgenç, ''Bizim için amaç, insanların mümkün olduğu kadar yükseköğrenim imkanından yararlanmasını sağlamaktır'' dedi.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder